Dimitri Kantemiroğlu

Tarihçi, Yazar, Müzik Uzmanı

Osmanlı ve Avrupa tarihine önemli katkılar yapan bir tarihçi, müzikolog ve Eflak-Boğdan Prensi'dir. "Osmanlı İmparatorluğu’nun Yükseliş ve Çöküş Tarihi" adlı eseriyle tanınır.

Müneccimbaşı Ahmed Dede

Tarihçi, Astronom, Müneccimbaşı

En önemli eseri, dünyanın kuruluşundan IV. Mehmed saltanatına kadar olan dönemi ele alan "Câmiü'd-Düvel"dir. Bu eser, 18. yüzyıl başlarında Lale Devri padişahı III. Ahmed tarafından kurulan ve şair Nedim'in başkanlık ettiği bir heyet tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

Mütercim Âsım

Tarihçi

Farsça ve Arapça'dan Türkçe'ye yaptığı tercümelerle tanınır. Başlıca eserleri arasında "Burhân-ı Kātı‘" (Farsça-Türkçe sözlük), "Tuhfe-i Âsım" (Arapça-Türkçe manzum sözlük) ve "Âsım Tarihi" yer alır.

Naili Abdullah Paşa

Tarihçi, Sadrazam

Eserleri arasında "Mukaddeme-i Kavanin-i Tesrifat" ve "Kitabü'l-İfadeti'l-Muknia fi Kiraatü'l-Eimmeti'l-Erbaa" bulunmaktadır.

Sarkis Sarraf Hovhannesyan

Tarihçi, Eğitimci

En önemli eseri, 1800 yılında tamamladığı "Payitaht İstanbul'un Tarihçesi"dir. Bu eser, İstanbul'un 18. yüzyıl sonundaki sosyal ve kültürel yapısını detaylı bir şekilde ele alır.

Şânizâde Atâullah Efendi

Tarihçi, Hekim, Yazar

Osmanlı'da modern tıbbın tanınmasında önemli bir rol oynamıştır. Avrupa'da yayımlanan birçok tıbbi eseri tek başına tercüme etmiş ve modern tıbbın yerleşmesine katkı sağlamıştır.

Çelebizade Âsım

Tarihçi, Şair, Devlet Adamı

En önemli eserlerinden biri, 1722-1729 yılları arasındaki olayları anlattığı "Târih" adlı eseridir. Bu eser, Lâle Devri'nin önemli kaynaklarından biridir.

Raşit Mehmet Efendi

Tarihçi, Şair, Devlet Adamı

En önemli eseri, 1703-1724 yılları arasındaki olayları kapsayan "Târih-i Râşid" adlı tarih kitabıdır. Bu eser, Osmanlı tarihinin önemli kaynaklarından biridir.