Ahmedî

Şair, Tarihçi

Osmanlı dönemi divan edebiyatının önde gelen şairlerinden olup, özellikle "İskendernâme"(1) adlı eseriyle tanınır. Babinger (1982) 'e göre Yahşi Fakih'ten sonra Osmanlı Devleti'nin ikinci tarihçisidir.

Aşıkpaşazade

Vefai dervişi, Osmanlı tarihçisi

Osmanlı tarihçisi olup, özellikle "Tevârîh-i Âl-i Osman" adlı eseriyle tanınır.

Behiştî

Edebiyatçı, Tarihçi

Osmanlı'da yaşamış bir şairdir ve en bilinen eseri Behiştü’l-efrâd adlı mesnevisidir.

Enveri

Tarihçi, Şair

Enverì takma adıyla tanınan müverrihin gerçek adı, nereli olduğu, nasıl bir eğitim gördüğü ve mesleği ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Bilinen tezkire ve biyografi kitaplarında da Enverì hakkında bilgi yoktur(Öztürk,2003).

İdrisi Bitlisi

Tarihçi

Özellikle Farsça yazdığı "Heşt Bihişt" adlı eseriyle tanınır ve Doğu Anadolu'daki beyliklerin Osmanlı Devleti'ne katılmasında önemli rol oynamıştır.

Kaşifi

Tarihçi

Osmanlı tarihinin erken dönem gazâvât-nâme örneklerinden biri olan"Gaza-nâme-i Rûm" adlı eseriyle tanınan bir Osmanlı şairidir.

Mikhael Kritovulos

Tarihçi

Bizanslı bir tarihçi ve yazardır. En bilinen eseri, Osmanlı İmparatorluğu'nun Konstantinopolis'i fethetmesini konu alan "Kritovulos Tarihi" adlı eserdir.

Neşrî

Tarihçi

En bilinen eseri Kitâb-ı Cihânnümâ adlı eseridir.

Şükrullah

Tarihçi, Müzik Teorisyeni

15. yüzyılda yaşamış bir müzik teorisyeni ve tarihçidir; en bilinen eseri "Edvar-ı Musiki"dir.

Yazıcızâde Ali

Tarihçi

Yazıcızâde Alî’nin bilinen en önemli eseri Tevârîh-i Âl-i Selçûk adlı eserdir. Yazarın hayatı hakkında fazla bilgi bulunmamakla birlikte eser, Sultan II. Murad'ın talebiyle yazılmaya başlanmış ve 1424 veya 1436-1437 yıllarında tamamlanmıştır.